20 μεγάλες και πικρές αλήθειες για την κυτταρίτιδα!

20 μεγάλες και πικρές αλήθειες για την κυτταρίτιδα!

Κάθε χρόνο, λίγο πριν την άνοιξη αρχίζει να μας απασχολεί σοβαρά το ζήτημα της κυτταρίτιδας , βέβαια κάλλιο αργά παρά ποτέ! Πόσα όμως ξέρουμε γι’ αυτή όμως;

1. Η κυτταρίτιδα είναι κληρονομική.

Σωστό και λάθος.

 Η κυτταρίτιδα δεν είναι κληρονομική. Όταν όμως στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό παχυσαρκίας, κατακράτησης υγρών ή πρησμένων αστραγάλων κι εμείς δεν προσέξουμε με τον τρόπο ζωής μας  και τη διατροφή μας, τότε η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι σχεδόν σίγουρη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα να αποκτήσετε κυτταρίτιδα εφόσον η μητέρα και η γιαγιά σας είχαν επίσης, είναι αυξημένη. Ωστόσο η γενετική προδιάθεση για σχηματισμό κυτταρίτιδας παίζει μικρό ρόλο μπροστά στην σημασία της άσκησης και της σωστής διατροφής.

2. Οι ορμόνες μας, «φταίνε» για την κυτταρίτιδα.

Σωστό.

Ο λιπώδης ιστός επηρεάζεται από τις απότομες μεταβολές των επιπέδων των «γυναικείων» ορμονών, κυρίως των οιστρογόνων. Η αύξησή τους στην εφηβεία, με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και η πτώση τους στην εμμηνόπαυση, ενεργοποιεί τη διαδικασία εναπόθεσης λίπους στις περιοχές του στήθους, των γλουτών, των μηρών και της κοιλιάς.

3. Η κυτταρίτιδα μειώνεται αν αδυνατίσουμε.

Λάθος.

Τα περιττά κιλά και η κυτταρίτιδα είναι δύο εντελώς ξεχωριστά προβλήματα. Δεν αποκτούμε κυτταρίτιδα όταν παίρνουμε βάρος, ούτε απαλλασσόμαστε από αυτή όταν το χάσουμε. Απλώς, όταν το σώμα μας έχει λιγότερο λίπος, ο μετασχηματισμός του σε κυτταρίτιδα γίνεται πιο δύσκολα.

4. Το στρες επιδεινώνει την κυτταρίτιδα

Σωστό.

 Σε περιόδους έντονου στρες, η υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης εμποδίζει την απελευθέρωση σακχάρων από τα λιποκύτταρα και ευνοεί τη δημιουργία κυτταρίτιδας και τη συσσώρευση λίπους, κυρίως στο πάνω τμήμα της κοιλιάς, στους μηρούς ,στους γοφούς αλλά και στον αυχένα.

5. Χωρίς γυμναστική η κυτταρίτιδα… έρχεται

Σωστό.

 Οι κινήσεις των μυών λειτουργούν σαν αντλίες που βοηθούν τη λέμφο να κυκλοφορεί μέσα στο σώμα. Με τις ατέλειωτες όμως ώρες που περνάμε μπροστά στον υπολογιστή ή στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, και με την απουσία σωματικής άσκησης, οι «αντλίες» των μυών σταματούν, το λεμφικό υγρό λιμνάζει και οι τοξίνες και τα απόβλητα που συσσωρεύονται, ευνοούν την διόγκωση των λιποκυττάρων και τη δημιουργία κυτταρίτιδας.

6. Με γυμναστική η κυτταρίτιδα… φεύγει

Λάθος.

 Η κυτταρίτιδα -δυστυχώς- δεν εξαφανίζεται με την άσκηση, αφού για τη δημιουργία της, την κύρια ευθύνη έχουν γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες. Ωστόσο, αν από νεαρή ηλικία, φροντίσουμε να ενδυναμώσουμε το μυϊκό μας σύστημα (π.χ. με αερόβια γυμναστική) έτσι ώστε το σώμα μας να έχει λιγότερα αποθέματα λίπους και παράλληλα ακολουθήσουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προλάβουμε την εμφάνισή της.

7. Το τσιγάρο «κάνει» κυτταρίτιδα

Σωστό.

 Η νικοτίνη του τσιγάρου, δυσκολεύει τη μικροκυκλοφορία και την οξυγόνωση των κυττάρων, ευνοεί τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και δημιουργεί τοξίνες που δεν αποβάλλονται εύκολα, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για τον σχηματισμό κυτταρίτιδας.

8. Οι δίαιτες σοκ, «διευκολύνουν» τη δημιουργία κυτταρίτιδας

Σωστό.

 Το σώμα μας «καίει» λίπος για να ζεσταθεί και να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες και το υπόλοιπο το αποθηκεύει για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης-άσχετα αν αυτή η ανάγκη δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ. Με την απότομη αυξομείωση του σωματικού μας βάρους, όταν ακολουθούμε συστηματικά δίαιτες σοκ, ή με την κακή μας συνήθεια να παραλείπουμε γεύματα, ο οργανισμός μας νομίζει ότι λιμοκτονεί και αποθηκεύει ακόμα περισσότερες ποσότητες λίπους, ιδίως στα λιποκύτταρα των γλουτών και των μηρών ευνοώντας τη δημιουργία κυτταρίτιδας.

9. Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας είναι αποτελεσματικές

Σωστό και λάθος.

 Οι προηγμένης τεχνολογίας σύγχρονες φόρμουλες κατά της κυτταρίτιδας δρουν στοχευμένα. Διοχετεύουν στα λιποκύτταρα ενεργά συστατικά που μπλοκάρουν την αποθήκευση λίπους και συγχρόνως ενθαρρύνουν τη διάσπαση του συσσωρευμένου λίπους Συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της λέμφου και στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας, προσφέρουν λείανση και σύσφιξη στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Τα αποτελέσματα όμως Είναι προσωρινά. Για να τα διατηρήσουμε, χρειάζεται να δείξουμε συνέπεια και επιμονή, χρησιμοποιώντας την «αδυνατιστική» κρέμα που έχουμε επιλέξει καθημερινά, 365 μέρες το χρόνο- και όχι μόνο λίγες εβδομάδες πριν βγούμε στην παραλία.

10. Μπορούμε να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα με λιποαναρρόφηση

Λάθος.

 Η κλασική λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Υπάρχουν όμως μη επεμβατικές τεχνικές, όπως η ενδερμολογία, το cavitation οι ραδιοσυχνότητες, το micro-needling και βέβαια η μεσοθεραπεία, οι οποίες προσφέρουν καλά αποτελέσματα στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πάντα ότι οιαδήποτε μέθοδος ή τεχνική κι αν εφαρμοστεί , η διάρκεια των αποτελεσμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καλές ή κακές συνήθειες μας.

11. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν έχουμε περιττά κιλά και χάνεται αν αδυνατίσουμε.  

Λάθος.

 Μολονότι τόσο το πάχος όσο και η κυτταρίτιδα συνδέονται με τη συσσώρευση λίπους, τα περιττά κιλά δεν συνεπάγονται κυτταρίτιδα. Η διαχείριση του βάρους και η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι δύο εντελώς ξεχωριστά προβλήματα. Δεν αποκτούμε κυτταρίτιδα όταν παίρνουμε βάρος, ούτε απαλλασσόμαστε από αυτή όταν χάσουμε τα περιττά κιλά. Ωστόσο, όσο λιγότερο λίπος έχει το σώμα μας, τόσο πιο απίθανος είναι ο μετασχηματισμός του λίπους σε κυτταρίτιδα.   

12.Το στρες είναι ένας από τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

  Σωστό

 Όταν βρισκόμαστε σε διαρκές στρες, ο οργανισμός μας απελευθερώνει κατεχολαμίνη, την αποκαλούμενη «ορμόνη της πάλης ή της φυγής», η οποία ευνοεί τη διόγκωση του λιπώδους ιστού τοπικά και συνεπώς την εμφάνιση κυτταρίτιδας. 

13.Η γυμναστική εξαφανίζει την κυτταρίτιδα.  

ΨΕΜΑ Η κυτταρίτιδα συνδέεται κυρίως με γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες και για αυτό -δυστυχώς- δεν εξαφανίζεται με τη γυμναστική. Μπορούμε πάντως να προλάβουμε την εμφάνισή της αν χτίσουμε εγκαίρως ένα σώμα με γερό μυϊκό σύστημα και λιγότερα αποθέματα λίπους. 

14.Μπορούμε να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα με λιποαναρρόφηση.  

ΨΕΜΑ Η κυτταρίτιδα είναι επιφανειακό λίπος που συσσωρεύεται στον υποδόριο ιστό, κάτω ακριβώς από το κυρίως δέρμα. Με την κλασική λιποαναρρόφηση απομακρύνεται όμως λίπος από βαθύτερες στιβάδες. Από την άλλη, νεότερες και μη επεμβατικές τεχνικές -όπως η ενδερμολογία, οι ραδιοσυχνότητες, το needling, οι ενέσεις λιποδιάλυσης, η μη ενέσιμη μεσοθεραπεία- προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις και στο πρόβλημα του τοπικού πάχους και σε αυτό της κυτταρίτιδας. 

15.Οι κρέμες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας έχουν αποτέλεσμα.

 ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι καλλυντικές συνθέσεις προηγμένης τεχνολογίας που βρίσκουμε στην αγορά καλλυντικών δρουν στοχευμένα και σε πολλά επίπεδα. Προσφέρουν ορατή λείανση και σύσφιξη στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της λέμφου και στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας. Διοχετεύουν στα λιποκύτταρα -με τη βοήθεια ειδικών συστημάτων μεταφοράς- ενεργά συστατικά που μπλοκάρουν την αποθήκευση περισσότερου λίπους και συγχρόνως ενθαρρύνουν τη διάσπαση του ήδη συσσωρευμένου λίπους (λιπόλυση). Τα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις είναι αμέσως ορατά, αλλά προσωρινά. Για να τα διατηρήσουμε, χρειάζεται να δείξουμε συνέπεια και επιμονή.   

16.Τα συμπληρώματα διατροφής αδυνατίζουν.  

Λάθος.

 Δυστυχώς δεν υπάρχουν «μαγικά» χάπια που μας αδυνατίζουν χωρίς τη δική μας προσπάθεια. Τα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στο φαρμακείο περιέχουν φυτικές ουσίες, έλαια, βιταμίνες και ενεργά συστατικά, που εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους και ευνοούν την αποβολή του, που ενεργοποιούν τη μικροκυκλοφορία και διευκολύνουν την απομάκρυνση των τοξινών και των υγρών. Αν συνδυαστούν με ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, με ήπια εκγύμναση και με την τοπική εφαρμογή μιας καλλυντικής σύνθεσης για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας, θα ενισχύσουν την προσπάθειά μας και πιθανότατα θα μας βοηθήσουν να έχουμε ορατά αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.   

17.Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τοξίνες στο σώμα:

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν υποδόρια αποθέματα λίπους αρχίζουν να διαπερνούν τα στρώματα των ινών του κολλαγόνου, ή του συνδετικού ιστού, και να φτάνουν ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα.Ο συνδετικός ιστός μπορεί να αποδυναμωθεί από ορμόνες, από έλλειψη άσκησης και μυϊκού τόνου, από το υπερβολικό λίπος και την κακή κυκλοφορία του αίματος.Οι τοξίνες δεν παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία κυτταρίτιδας.

18.Οι γυναίκες έχουν περισσότερη κυτταρίτιδα από τους άντρες:

 Σωστό

Οι γυναίκες έχουν από την φύση τους περισσότερο λίπος στους γοφούς και τους μηρούς. Επίσης έχουν λιγότερο συνδετικό ιστό. Υπολογίζεται ότι μόλις το 10% των αντρών έχει πρόβλημα κυτταρίτιδας.

19.Η κυτταρίτιδα χειροτερεύει με το πέρασμα των χρόνων:

 Σωστό

Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας παράγει λιγότερες ορμόνες.Στις γυναίκες η μείωση των οιστρογόνων βλάπτει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία.Χειρότερη κυκλοφορία στο αίμα σημαίνει μικρότερη παραγωγή κολλαγόνου και άρα αποδυνάμωση του συνδετικού ιστού με αποτέλεσμα το λίπος να τον διαπερνάει ευκολότερα.

20. Ο πιο σωστός τρόπος να την ξεφορτωθούμε είναι το μασάζ μόνο.

ΛΑΘΟΣ.

Ο πιο σωστός τρόπος να φύγει η κυτταρίτιδα είναι ένας… Νερό ,ΟΧΙ αναψυκτικά, πολλά φρούτα και λαχανικά ,ΟΧΙ καφές ,ΟΧΙ λιπαρά και πολύ πολύ τρέξιμο ! Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν . Μόνο υπομονή επιμονή και συνδυαστικά τα σκευάσματα για την κυτταρίτιδα καθώς και το λεμφικό μασάζ δρουν ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ.

Δεν μπορείς να κάνεις μασάζ μόνο και να είσαι χωρίς κυτταρίτιδα αν όμως έχεις έναν σωστό τρόπο ζωής σίγουρα θα απογειώσει το αποτέλεσμα σου.

Nίκη Καββαδία

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα