Ενισχύστε τη μνήμη σας με την κατάλληλη διατροφή

Ενισχύστε τη μνήμη σας με την κατάλληλη διατροφή

Από τη Νίκη ΚαββαδίαΦαρμακοποιό Mgr

Σας έχει τύχει να ψάχνετε τα κλειδιά ή τα γυαλιά σας, επειδή δεν θυμάστε που τα έχετε αφήσει; Να ανοίγετε το ντουλάπι της κουζίνας και να ξεχνάτε τι θέλατε να πάρετε από μέσα; Μήπως επίσης σας τυχαίνει να ξεχνάτε ορισμένα ονόματα μερικές φορές; Μην ανησυχείτε! Ας δούμε πώς θα ενισχύσετε τη μνήμη σας…

Εύλογα, όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά, τόσο φθίνει η μνήμη και γίνεται πιο επιλεκτική, με αποτέλεσμα να συγκρατούμε μόνο απαραίτητες πληροφορίες. Από την άλλη μεριά, η απώλεια των νευρικών κυττάρων αναπληρώνεται κατά κάποιον τρόπο από τις εμπειρίες μας, γι’ αυτό έχουμε ηλικιωμένους που… αν και πάτησαν τα 80, τα έχουν 400, ενώ νεότεροι όχι. Βέβαια μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για τα ολισθήματα της μνήμης, και όχι μόνο οι εκφυλιστικές νόσοι. 

Ας δούμε ορισμένες αιτίες…

Το έντονο καθημερινό στρες 

Από τους πιο κακούς συμβούλους της μνήμης είναι το στρες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες, φθείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και βλάπτουν τον ιππόκαμπο (σημαντική δομή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη μνήμη).

Το «ανέμελο» lifestyle 

Όσοι έχουμε υιοθετήσει επί χρόνια πολλές ανθυγιεινές συνήθειες (π.χ. κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, έλλειψη σωματικής άσκησης, κακή διατροφή, κ.λπ.), αντιμετωπίζουμε τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουμε σημαντική φθορά των νοητικών μας ικανοτήτων και διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουμε προβλήματα μνήμης, σύμφωνα τους ειδικούς.

Κακή ποιότητα ύπνου 

Ο ύπνος βοηθά στη μνήμη και είναι απαραίτητος για τη διαδικασία της μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά να αποθηκεύονται και να «ταξινομούνται» οι πληροφορίες που παίρνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ή καλά, τότε μπορεί να παρουσιάσουμε αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης. 

Η πλήξη και η μοναξιά 

Η απουσία φίλων και συναναστροφών «κοιμίζουν» τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Γι’ αυτό και η μοναξιά θεωρείται από τους χειρότερους εχθρούς της μνήμης, του λόγου και της σκέψης.

Οι στερητικές δίαιτες

Οι εξαντλητικές δίαιτες στερούν από τον οργανισμό, και κατ’ επέκταση από τον εγκέφαλο, πλήθος θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του. Σύμφωνα, μάλιστα με τους ειδικούς, οι πρωτεϊ­νικές δίαιτες προκαλούν μακροπρόθεσμα εγκεφα­λικές βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η πολλή τηλεόραση

Η πολύωρη και παθητική παρα­κολούθηση τηλεόρασης «αποκοιμίζει» τις μνημονικές μας ικανό­τητες, καθώς η μνήμη θέλει εξάσκηση για να παραμείνει ακμαία.

Τι περιλαμβάνει το μενού για την ενίσχυση της μνήμης;

Η καλύτερη πρόταση για τη διατροφή μας είναι η προσαρμογή στο μεσογειακό πρότυπο. Όσο περισσότερο συμμορφωνόμαστε σε αυτό, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για άνοια.

Φροντίστε, λοιπόν, να τρώτε: 

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Στην οικογένεια των βιταμινών Β, ανήκουν οι βιταμίνες Β1, Β6 και Β9, οι οποίες προστατεύουν τους νευρώνες μας και καταπολεμούν τη φυσική και πνευματική μας κόπωση. Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12, προκαλεί προβλήματα μνήμης στους ηλικιωμένους. Αυτή η βιταμίνη εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα και είναι χρήσιμη σε περίπτωση μείωσης της απόδοσης.

Αναζωογονήστε τους νευρώνες σας με Ginkgo Biloba

Τα φύλλα από το φυτό Ginkgo biloba έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μνήμη και «αναζωογονούν» τον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, με το Ginkgo Biloba επιτυγχάνεται η διέγερση της ανάπτυξης των νευρώνων και εξασφαλίζονται καλύτερες συνδέσεις μεταξύ τους. Επιπλέον, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και την εγκεφαλική μικροκυκλοφορία. Το Ginkgo Biloba, αλλά και τα σκευάσματα που το περιέχουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς, για να βελτιώσουν τα προβλήματα σκέψης και μνήμης στους ηλικιωμένους. Οι θεραπείες τέτοιου είδους συνεχίζονται για αρκετούς μήνες, κατόπιν συνεννόησης φυσικά με τον γιατρό του ασθενούς.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε πως το Ginkgo Biloba δεν συνιστάται σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα (αραιωτικά αίματος, όταν υπάρχει κίνδυνος θρομβώσεων στα αγγεία). Επιπλέον, απαιτείται προσοχή από έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πονοκέφαλος κατά την έναρξη της θεραπείας και οι πεπτικές διαταραχές (διάρροια, φούσκωμα).

Βασιστείτε στα αντιοξειδωτικά

Οι καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών είναι, με διαφορά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, πολύτιμες ουσίες αντιοξειδωτικών βρίσκονται επίσης στη σοκολάτα αλλά και στο κόκκινο κρασί. Φραγκοστάφυλο, ρόδι, βατόμουρο και ρεσβερατρόλη, από το δέρμα των μαύρων σταφυλιών, είναι ενδιαφέρουσες τροφές για τον πλούτο τους σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή.

Επιλέγοντας τα σωστά λιπαρά

Προκειμένου οι νευρώνες να εφοδιάζονται με τα απαραίτητα λιπαρά, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε λιπαρά καλής ποιότητας, όπως λάδι από καρύδα και λιπαρά ψάρια, σολομός, ρέγκα, τόνος, σαρδέλες, κ.λπ. τα οποία αποτελούν καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. 

Συνοψίζοντας τις συμβουλές μας …

  • Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά,
  • Σωστός και ποιοτικός ύπνος,
  • Ασκήσεις απομνημόνευσης (π.χ. Sudoku ή σκάκι),
  • Όχι πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση,
  • Περπάτημα στον καθαρό αέρα,
  • Όχι υπερβολική εργασία,
  • Όχι στρες,
  • Ναι στις στιγμές χαλάρωσης,
  • Γυμναστική ήπιας μορφής και
  • Αποφυγή φαρμάκων για τον ύπνο, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό, διότι ορισμένα από αυτά σχετίζονται με την απώλεια μνήμης.

ΠΗΓΗ: https://www.pharmamanage.gr/index.php/περιοδικό

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα