Ρετινόλη, η ηγέτιδα της αντιγήρανσης και πως να τη χρησιμοποιείς!

Ρετινόλη, η ηγέτιδα της αντιγήρανσης και πως να τη χρησιμοποιείς!

Από τη Nίκη ΚαββαδίαΦαρμακοποιό Mgr.

Η ρετινόλη προέρχεται από την βιταμίνη Α και είναι η πιο ελαφριά κι ενεργή μορφή της για χρήση πάνω στο δέρμα. Υπάρχουν 2 είδη ρετινόλης:

 1. Η retinol A, η οποία είναι αρκετά ισχυρή και είναι συνταγογραφούμενη,
 2. Και τα παράγωγά της, τα ρετινοειδή, που διαφέρουν στη χημική τους σύσταση. Κάθε συστατικό έχει άλλη χρήση και διαφορετικά αποτελέσματα.

Η ρετινόλη βρίσκεται στα αβγά, στα λιπαρά τα ψάρια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κρέας και κατά βάση στο συκώτι.

Στο δέρμα :

Η ρετινόλη ανήκει στην οικογένεια των ρετινοειδών, όπως και η ρετιναλδεΰδη και το ρετινοϊκό οξύ και αποτελεί πλέον βασικό συστατικό στις πιο πολλές κρέμες προσώπου και υπόσχεται να σας διατηρήσει νέες κι αναλλοίωτες! Ποιες είναι όμως οι ιδιότητές της και η δράση της;

Η βασική ιδιότητα της ρετινόλης είναι…

 • Να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των κυττάρων.
 • Να βοηθά στην παραγωγή και στη δημιουργία του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
 • Να είναι κύριος αρωγός στην κυκλοφορία του αίματος.
 • Να αναπλάθει την επιφάνεια της επιδερμίδας.
 • Να κάνει σωστή απολέπιση.
 • Να μειώνει τη λιπαρότητα.
 • Να καταπολεμά τα προβλήματα που σχετίζονται με την κακή εμφάνιση του δέρματος, όπως είναι οι δυσχρωμίες, τα σημάδια από τον ήλιο, οι γραμμές έκφρασης, οι ρυτίδες, τα πρώτα σημάδια γήρανσης και οι έντονοι πόροι.
 • Να προστατεύει την επιδερμίδα, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου, οι οποίες παράγονται από το φυσικό μεταβολισμό.

Η χρήση της ρετινόλης, σημαίνει στην πράξη λιγότερες ρυτίδες, μικρότερη χαλάρωση του δέρματος, συρρίκνωση των μεγάλων πόρων, μείωση των φλεγμονών, τηςακμής και των πανάδων .Η ρετινόλη είναι ένα ‘’εργαλείο’’ που αντιστέκεται στα χρόνια και στην γήρανση.

Είναι ένα θαυματουργό συστατικό με αντιγηραντικές ιδιότητες, που κάνει το δέρμα λαμπερό, φωτεινό και την επιδερμίδα να φαίνεται πιο ομοιόμορφη και μαλακή.

Ποιά η διαφορά μεταξύ ρετινόλης και ρετινοειδή;

Τα ρετινοειδή αποτελούν έναν γενικευμένο ορισμό, που αφορά σε όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α. Είναι ενεργά στοιχεία χημικά και κάποια από αυτά είναι…

 • Παλμιτικός εστέρας του ρετινοικού οξέος και οξεικός εστέρας του ρετινοικού οξέος, μια ήπια μορφή βιταμίνης Α, που το δέρμα είναι ευπροσάρμοστο σε αυτήν.
 • Ρετιναλδεύδη/Ρετινάλη, μορφή βιταμίνης Α, θεωρείται ένα μεταβολικό βήμα μακριά από το ρετινοϊκό οξύ και χρησιμοποιείται τοπικά στο δέρμα.
 • Retin A…
 • Τretinoin: Χρησιμοποιείται στην φωτογήρανση και στην ακμή.
 • Isotretinoin: Χρησιμοποιείται στις πιο δύσκολες περιπτώσεις ακμής, όπως στην ροδόχρο ακμή στην κυστική και στην πυώδη ιδρωταδενίτιδα.
 • Retinol-Retinaldehyde: Χρησιμοποιείται σε μια μεγαλύτερη ποικιλία καλλυντικών προϊόντων, όπως ρετινόλη 0,15% – 0,3% και ρετιναλδεΰδη 0,05%.

Τα ρετινοειδή έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλές επιπλέον παθήσεις, όπως είναι, ο ομαλός λειχήνας, οι μυρμηκιές, οι μελαγχρωστικές βλάβες κ.α.

Προσοχή. Έρευνες απέδειξαν ότι χρειάζεται 1 μήνας περίπου μέχρι τα επιδερμικά κύτταρα να συνηθίσουν το ρετινοϊκό οξύ.

Σε ποιες μορφές συναντάμε την ρετινόλη;

Η ρετινόλη κυκλοφορεί σε 2 μορφές:

 • Ρετινόλη κρέμα.
 • Ρετινόλη αμπούλες,  σέρουμ.

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την χρήση ρετινόλης;

Τη ρετινόλη μπορείτε να την χρησιμοποιείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς να φοβάστε για ενδεχόμενους κινδύνους, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις, η φωτοτοξικότητα και οι φωτοευαισθησία.  Παρόλα αυτά θα πρέπει να θυμάστε πως είναι μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη ουσία, που αλλοιώνεται εύκολα. Οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι σκούρες και ειδικά επεξεργασμένες σε σωληνάριο και να μην έρχονται σε επαφή με το φως, τον αέρα και την υγρασία.

Τα προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν ρετινόλη μπορούν να μπουν στην καθημερινότητά σας και να σας αλλάξουν την παλιά σας ταλαιπωρημένη και γερασμένη εμφάνιση, δίνοντας στη θέση της μία όψη πιο ανανεωμένη και αναζωογονημένη.

Ένα προϊόν με ρετινοϊκό οξύ όμως μπορεί και να μην ενδείκνυνται για όλους τους τύπους δέρματος.

 1. Οι υπέρ- ευαίσθητες επιδερμίδες, ενδέχεται να μην μπορούν να αντέξουν την ουσία και να εμφανίσουν σημάδια ερυθρότητας ή και ξεφλουδίσματος.
 2. Για τις ευαίσθητες επιδερμίδες είναι προτιμότερη η χρήση μιας κρέμας ρετινόλης για να μην εισέρχεται μέσα στο δέρμα, αλλά να παραμένει στην επιφάνεια.
 3. Όσοι έχετε τάσεις ατοπικής δερματίτιδας ή ροδόχρου νόσου, όσοι πάσχετε από έκζεμα ή ψωρίαση το ρετινοϊκό οξύ μπορεί να σας ερεθίσει επιπλέον.
 4. Οι γυναίκες με ξηρές επιδερμίδες, θα ήταν πιο συνετό να χρησιμοποιούν προϊόντα με ρετινόλη σε μορφή λοσιόν ή τέλος πάντων σε πιο λεπτόρρευστη σύσταση. Κι αμέσως μετά να χρησιμοποιούν την ενυδατική κρέμα προσώπου τους.
 5. Οι λιπαρές επιδερμίδες, ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν ένα σέρουμ ή μία κρέμα προσώπου που θα εισχωρεί στα πιο βαθιά στρώματα του δέρματος.
 6. Η υπέρμετρη χρήση ρετινόλης, μπορεί να προκαλέσει έντονους ερεθισμούς στο δέρμα και ζημιά στους αδένες που έχουν σχέση με το PH και τη λιπαρότητα κι αυτό να οδηγήσει σε ξηροδερμίες.
 7. Η χρήση ρετινόλης σε συνδυασμό με την έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο είναι πιο πιθανό κι εύκολο να προκαλέσει ακόμη κι εγκαύματα στο δέρμα. Άλλες μελέτες βέβαια υποστήριξαν ότι δεν παίζουν ρόλο τα ρετινοειδή σε τέτοια προβλήματα. Όπως και να έχει μπορείτε να κάνετε χρήση προϊόντων ρετινόλης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, χρησιμοποιώντας όμως πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο και αποφεύγοντας όσο είναι δυνατό τις ώρες αιχμής.
 8. Η ρετινόλη, σε όλες τις μορφές της απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
 9. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μια μικρή ποσότητα ρετινόλης σε μέγεθος μπιζελιού είναι αρκετή για όλο το πρόσωπο.

Με ποιο τρόπο χρησιμοποιείται η ρετινόλη;

Για σωστή χρήση της ρετινόλης ακολουθήστε τα εξής 3 απλά βήματα:

 1. Πλένετε σχολαστικά το πρόσωπό σας.
 2. Το στεγνώνετε καλά με μια πετσέτα.
 3. Εφαρμόζετε τη ρετινόλη σε όλο το πρόσωπο και μισή ώρα μετά φοράτε και την ενυδατική σας κρέμα. Προσέξτε να αποφύγετε την περιοχή των ματιών, εκτός κι αν πρόκειται για ειδικό προϊόν.

Ο πιο επιτυχημένος συνδυασμός είναι:

 • Tο πρωί να χρησιμοποιείτε βιταμίνη C μαζί με ένα αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας
 • Tο βράδυ πριν πάτε για ύπνο να χρησιμοποιείτε τη ρετινόλη (βιταμίνη Α)

Πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε χρήση της ρετινόλης;

Αρχικά καλό είναι να την χρησιμοποιείτε μια φορά την εβδομάδα. Την δεύτερη εβδομάδα, δύο φορές και μετά κι από το πέρας της δεύτερης εβδομάδας μπορείτε να κάνετε χρήση της ρετινόλης μέρα παρά μέρα.

Στην πρώτη και δεύτερη χρήση ίσως παρατηρήσετε ένα ξεφλούδισμα. Είναι προτιμότερο να αρχίσετε την χρήση της ρετινόλης στη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Από ποια ηλικία μπορείτε να κάνετε χρήση προϊόντων με ρετινόλη;

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ή κάτι που να σας δεσμεύει σχετικά με την ηλικία που μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη ρετινόλη ή κάποιο από τα παράγωγά της. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ηλικία, αρκεί να γίνεται σωστή πάντα χρήση. Αν χρειάζεται, όμως να προτείνουμε κάποια ηλικία θα ήταν από τα 30  χρόνια και μετά, βέβαια ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα του προσώπου σας.

Πότε να αναμένετε τα πρώτα αποτελέσματα;

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο προϊόν περιποίησης δέρματος, το «κλειδί» για να δείτε αποτελέσματα είναι η συχνή χρήση του προϊόντος. Η ρετινόλη είναι από τα συστατικά που δεν έχουν άμεσα ορατά αποτελέσματα, επομένως θα πρέπει να έχετε υπομονή.

Αν σταματήσετε απότομα την χρήση της, μηδενίζετε όλη τη δράση της και θα πρέπει να ξεκινήσετε ξανά από την αρχή. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι πρώτες αλλαγές στην υφή και στην όψη της επιδερμίδας, είναι εμφανείς σε διάστημα δύο έως τεσσάρων μηνών.

Όσο εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα με ρετινόλη , τόσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα θα παρατηρείτε.

ΠΗΓΗ:https://www.pharmamanage.gr/index.php/περιοδικό

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα