Συμβουλές για την προστασία από τον καύσωνα

Συμβουλές για την προστασία από τον καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει περίπτωση να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιολογικά, ψυχιατρικά, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία) και φυσικά όποιος εργάζεται ή ασκείται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι ηλικιωμένοι ειδικότερα, αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Η κακή κυκλοφορία του αίματος και η χρήση φαρμάκων, όπως είναι τα διουρητικά που προκαλούν απώλεια υγρών και μειωμένη αντίληψη της υπερθέρμανσης, τους κάνουν πιο ευαίσθητους. Επιπλέον πολλοί, ενώ θα έπρεπε, δεν εγκαταλείπουν τις οικίες τους για να καταφύγουν σε δροσερότερο περιβάλλον είτε διότι αδυνατούν να μετακινηθούν είτε για λόγους ασφαλείας.

Οι μυϊκές κράμπες, λόγω ελάττωσης του άλατος στον οργανισμό, η αδυναμία, η ναυτία, η ζάλη, η ταχυκαρδία και το υγρό δέρμα είναι ενδείξεις επιπλοκών που προκαλεί η υψηλή θερμοκρασία αποτελούν και συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης. Αν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, με υψηλή θερμοκρασία σώματος, απουσία εφίδρωσης, εμέτους, διάρροιες, διπλωπία, σύγχυση και κώμα.

Πρόσθετες προφυλάξεις για την αποφυγή ασθενειών που σχετίζονται με τον καύσωνα:

 • Παραμείνετε σε δροσερά μέρη για όσο το δυνατόν περισσότερο και αποφύγετε την υπερβολική δραστηριότητα.
 • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας.
 • Ντυθείτε με ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου αν χρειαστεί να κυκλοφορείτε σε εξωτερικό χώρο.
 • Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό ή προσπαθήστε να περάσετε τουλάχιστον μερικές ώρες σε έναν κλιματιζόμενο χώρο. Αν δεν υπάρχει κλιματιστικό ή έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προτείνουμε να μεταβείτε σε κλιματιζόμενους χώρους που διαμορφώνει η Πολιτεία ή σε κάποιο κατάστημα ή εμπορικό κέντρο ή και σε γειτονική οικία που διαθέτει κλιματισμό.
 • Πίνετε άφθονα υγρά και χυμούς φρούτων. Αν ο γιατρός σας έχει συστήσει περιορισμό υγρών, επικοινωνήστε μαζί του.
 • Αποφύγετε οινοπνευματώδη ποτά και καφέ.
 • Τρώτε μικρά και ελαφρά γεύματα με προτίμηση σε λαχανικά και φρούτα
 • Κάνετε πολλά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας
 • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες, τοποθετήστε υγρές πετσέτες στο πρόσωπο. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις συσκευασίες των κατεψυγμένων τροφίμων ή παγάκια εφαρμόζοντας τα στους καρπούς, το πρόσωπο και τον αυχένα.
 • Ντύστε τα βρέφη με ελαφρά ρούχα και επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.
 • Ζητήστε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν αποδώσουν και αισθανθείτε δυσφορία ή ενόχληση.

Σύσταση για νεότερους: Η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση είναι σημαντικές για να διατηρούμαστε υγιείς, όμως χρειάζεται πολύ προσοχή όταν γίνονται σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια πολύ θερμών ημερών. Ακόμη και οι επαγγελματίες αθλητές θα πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα διαρκείας τουλάχιστον 10 λεπτών, για κάθε ώρα σωματικής άσκησης, με κατανάλωση αρκετών ισότονων υγρών.

πηγη: https://praxis-ygeias.gr/symvoules-gia-prostasia-apo-kayswna

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα