Θέρος ανήκατε μάχαν !Πώς να προστατευτόυμε απο τον ”κακό” μας φίλο?

Θέρος ανήκατε μάχαν !Πώς να προστατευτόυμε απο τον ”κακό” μας φίλο?

Ο ήλιος είναi πηγή ζωής. Η βιταμίνη D είναι ουσιαστική για τη διατήρηση τηςυγείας της επιδερμίδαςαλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας. Σε ποσοστό 90% ο οργανισμός την λαμβάνει από το φως του ήλιου.

Ο ήλιος όμως έχει και μια άλλη, βλαβερή πλευρά όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει κάποτε ο διάσημος δερματολόγος και συνεφευρέτης της ουσίας Retin-A που καταπολεμά την ακμή, Albert Klingman (1916-2010)«Ο Θεός δημιούργησε τον ήλιο, αλλά αποσιώπησε το θέμα της ακτινοβολίας».

Θα έχεις ακούσει πολλούς μύθους γύρω από την αντηλιακή προστασία και το μαύρισμα, όπως “Αν έξω έχει κρύο ή συννεφιά, δεν χρειάζεται αντηλιακό”, “δεν καιγόμαστε αν είμαστε ήδη μαυρισμένοι”, “τα καρότα βοηθούν στο μαύρισμα” ή ” το SPF50 διαρκεί 50 λεπτά.” Οι φράσεις αυτές και μόνο στο άκουσμα δεν χτυπούν ένα καμπανάκι; Τέλος με τους μύθους: ώρα να αποκαλύψουμε ορισμένες αλήθειες σχετικά με την προστασία από τον ήλιο και το SPF.

Τι σημαίνει SPF;Είναι τα αρχικά των λέξεων SunProtectionFactor, που σημαίνει παράγοντας προστασίας από τον ήλιο και αναφέρεται μόνο στην προστασία από την ακτινοβολία (κυρίως UVB) η οποία προκαλεί ερυθρότητα του δέρματος. Ο SPFδεν καθορίζει καθόλου τη διάρκεια της έκθεσης. Στην πραγματικότητα, αυτή η εκτίμηση

εξαρτάται από τον τύπο επιδερμίδας, τον βαθμό έκθεσης στον ήλιο και την ποσότητα αντιηλιακού που εφαρμόζεται.

Πώς αντιλαμβάνεσαι το SPF;

Για παράδειγμα, έστω ότι το δέρμα σου κανονικά καίγεται μετά από 10 λεπτά στον ήλιο. Η εφαρμογή αντηλιακού με SPF20 μπορεί να παρατείνει την… ηλιοθεραπεία σου για περίπου 200 λεπτά ή 20 φορές περισσότερο από το κανονικό, αρκεί να φοράς αυτό το αντηλιακό σωστά και να είναι ανάλογο με τον τύπο δέρματος και την έκθεση σε ακτινοβολίας UVB. Έτσι, το σημαντικό είναι να η σωστή και συχνή χρήση, ακολουθώντας τις οδηγίες κάθε αντηλιακού προϊόντος.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για το SPF…

Η αύξηση της προστασίας είναι γραμμική μόνο στην περίπτωση των ηλιακών εγκαυμάτων.

Τι εννοούμε με αυτό; Ένα προϊόν με SPF30 προστατεύει δύο φορές περισσότερο από ηλιακά εγκαύματα, από ένα προϊόν με SPF15.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένα προϊόν με SPF15 απορροφά το 93% της UVB ακτινοβολίας και ένα προϊόν με SPF30 απορροφά το 97% της UVB ακτινοβολίας. Τέλος, οι SPF άνω των 50 δεν αυξάνουν σημαντικά την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Γνώριζες ότι υπάρχουν δύο τύποι ηλιακής ακτινοβολίας;

Λοιπόν ναι! Υπάρχουν UVA και UVB.

Ποιά είναι η διαφορά?Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά μέχρι και τη δεκαετία του ’70, τα αντηλιακά παρείχαν προστασία μόνο από τη UVB ακτινοβολία. Οι ακτίνες UVB απορροφώνται εν μέρει από την ατμόσφαιρα. Ωστόσο,η ελάττωση του στρώματος του όζοντος τα τελευταία χρόνια όμως έχει οδηγήσει στην αύξηση των ακτίνων UVB που φθάνουν το έδαφος. Η πρώτη, προστατευτική, αντίδραση του δέρματος σε αυτή την ακτινοβολία είναι να εκκρίνει μελανίνη η οποία σχηματίζεται από κύτταρα στοπιο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, και έτσι μαυρίζουμε. Αν όμωςη δόση της UVB είναι πολύ δυνατή, τότε το δέρμα κοκκινίζει και προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα, τα εγκαύματα, τ ους ερεθισμούς αλλά και την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Συμβουλές αντηλιακής προστασίας:

·Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεση μας στον ήλιο ενώ θα πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον κάθε 1-2 ώρες ή μετά κάθε μπάνιο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού μειώνεται μετά από εφίδρωση, σκούπισμα και κολύμπι.

·Για να είμαστε σίγουροι πως το αντηλιακό παρέχει τη μέγιστη προστασία (100% προστασία δεν μπορεί να παρέχει κανένα αντηλιακό) θα πρέπει να απλώνεται σεm

επαρκή ποσότητα, ομοιόμορφα, να ανανεώνεται συχνά και ειδικά μετά από περίπτωση εφίδρωσης ή μπάνιου. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέγιστη αντοχή του αντηλιακού στη διαβροχή είναι 40 λεπτά.

·Για τον προαναφερόμενο λόγο κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακών με Δ.Π 50 σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες -που απλά κοκκινίζουν- και μόλις αυξηθεί η ανθεκτικότητα του δέρματος στον ήλιο (ελαφρύ μαύρισμα) μπορεί να μειωθεί και σε 30.

·Ταβρέφη έως 6 μηνών δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο,ούτε κάτω από ομπρέλα διότι το δέρμα τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και επιρρεπές σε ηλιακά εγκαύματα. Στα μεγαλύτερα παιδάκια, συνίσταται η έκθεση στον ήλιο μετά τις 4 μ.μ. όπου ο ήλιος βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση. Τα αντηλιακά που εφαρμόζουμε στα μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι υψηλού Δ.Π (30 και άνω), με φυσικά φίλτρα που αντανακλούν την ακτινοβολία UVA. H επάλειψη θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται ανά 2 ώρες τουλάχιστον και αμέσως μετά το μπάνιο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως αν το παιδί βραχεί, το ποσοστό προστασίας μειώνεται ακόμα και αν φοράει κάποιο ρούχο.

·Η ένδυση παρέχει προστασία ενάντια στις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Καπέλα, ρούχα με πυκνή ύφανση, πλεκτά πολυεστερικά αλλά και σκούρα χρώματα λειτουργούν ως φίλτρο απέναντι στην υπερβολική ακτινοβολία.

·Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το 50% της ηλιακής ακτινοβολίας αντανακλάται από την άμμο, οπότε η ομπρέλα παρέχει μερική κάλυψη.

Ερωτήσεις που γίνονται συχνα στο φαρμακείο και καίνε!!!

· Γιατί χρειάζομαι παιδικό αντηλιακό; Αντηλιακό το ένα αντηλιακό και το άλλο!

Το παιδικό δέρμα διαθέτει πιο λεπτές στοιβάδες δέρματος, με υψηλότερη ποσόστωση περιεκτικότητας σε νερό από έχουν ότι οι ενήλικες. Ακόμα όση και να είναι η έκθεσή τους στον ήλιο, ο οργανισμός τους δεν παράγει γρήγορα μελανίνη με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο. Επιλέξτε πάντα αντηλιακό με ανόργανα φυσικά φίλτρα (και για εσάς), τα οποία αντανακλούν τις ακτίνες UV. Από τη στιγμή που ο ήλιος είναι δυνατός (11:00 μέχρι τις 16:00) τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο.

· Το αντηλιακό εμποδίζει την παραγωγή βιταμίνης D.

Με 15 λεπτά έκθεση στον ήλιο 9 φορές το μήνα, ο οργανισμός μας παράγει όση βιταμίνη D του χρειάζεται.Τελεία και παύλα!!!

· Αντηλιακά Water Resistant

Ή ελληνιστί ανθεκτικά στο νερό. Ούτε αδιάβροχα ούτε αλεξίσφαιρα! Μετά από κάθε βουτιά αναπληρώστε!

· Έχει συννεφιά δεν καίει ο ήλιος!

Μα το θέμα δεν είναι ότι καίει ο ήλιος! Το θέμα είναι η υπεριώδης ακτινοβολία που περνάει και από τα σύννεφα. Το ίδιο ισχύει και με την λεπτή υφασμάτινη ομπρέλα, αλλά και οποιαδήποτε ομπρέλα. Αν έχετε παρατηρήσει υπάρχει τομαύρισμα υπό σκιά:δηλαδή μαυρίζουμε ή παθαίνουμε έγκαυμα υπό σκιά, επειδή ο ήλιος αντανακλάται στην άμμο ή στην θάλασσα. Άρα αντηλιακό πάντοτε και παντού!

Υ.Γ.Δεν αφήνουμε την τσάντα παραλίας με το αντηλιακό στο αυτοκίνητο, γιατί αλλοιώνεται και μάλιστα πολύ γρήγορα. Υ.Γ.2 Επιβάλλεται ηχρήση αντηλιακού στα χείλη, το λαιμό αλλά και στα πέλματα!

Υ.Γ 3 Νερό Νερό Νερό !Πίνουμε περισσότερο νερό από όσο νιώθουμε πως θέλουμε. Λόγω της αλλαγής θερμοκρασίας, σε σχέση με την άνοιξη, πολλοί δεν καταναλώνουν όσο νερό πραγματικά χρειάζονται για να μένουν ενυδατωμένοι, γιατί πολύ απλά δεν διψούν! Μην ξεχνάμε λοιπόν 1,5 με 2 λίτρα την ημέρα για μια σωστά ενυδατωμένη επιδερμίδα και φυσικά γαλακτώματα.λοσιον,λάδια !!! Το οτι ιδρώνεις δεν σε κανει αυτόματα να ξεχνας την ενυδατωση σε προσωπο σώμα και μαλλιά!

Νίκη Καββαδία https://nikikavvadiablog.blogspot.com

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα