Τονώστε τον οργανισμό και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με τη σωστή διατροφή

Τονώστε τον οργανισμό και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με τη σωστή διατροφή

Από τη Νίκη Καββαδία, Φαρμακοποιό Mgr.

Πέρα από την επαρκή ξεκούραση που απαραίτητα πρέπει να εντάσσουμε στη ζωή μας, η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα με την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταπολεμά τις ιώσεις που μας “χτυπούν την πόρτα”.

Ας δούμε ορισμένες βασικές τροφές που τονώνουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, ακόμη και σε μικρή ποσότητα. Έχει φυσική αντι-ιική και αντιβακτηριδιακή δράση, χάρη στην αλλισίνη που περιέχει. Προτιμήστε το ωμό, για παράδειγμα τριμμένο μέσα στη σαλάτα. Για να επωφεληθείτε από την αλλισίνη αλλά να αποφύγετε την κακοσμία του στόματος, μπορείτε να κόψετε μία σκελίδα σκόρδο σε τέσσερα κομμάτια και να τα καταπιείτε ένα-ένα σαν χάπι.

Γιαούρτι

Αναζητήστε γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού και εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Μπορείτε να καταναλώσετε το γιαούρτι στο πρωινό, καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχει θα κρατήσουν μακριά την πείνα μέχρι το επόμενο γεύμα σας.

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα και όλες οι σούπες γενικότερα είναι ένα κλασικό γιατροσόφι για τις ιώσεις. Είναι υγιεινές και παράλληλα διατηρούν τον οργανισμό ενυδατωμένο.

Σπανάκι

Η δυναμωτική του δράση είναι γνωστή και διαπιστωμένη. Μπορείτε να το καταναλώσετε βραστό, ωμό ως σαλάτα ή σε smoothies. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην αποκατάσταση των κυττάρων, και παράλληλα μας δίνει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C και καλίου.

Το μπρόκολο, όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά, αποτοξινώνει τον οργανισμό με φυσικό τρόπο και ταυτόχρονα συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και ασβεστίου. Παρέχει επίσης το αμινοξύ χολίνη, το οποίο εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων.

Γκρέιπφρουτ

Το πορτοκάλι είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, όμως την ίδια αξία έχει και το γκρέιπφρουτ, παρέχοντας μάλιστα μικρότερη ποσότητα ζάχαρης. Επιπλέον, προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οπότε μειώνει την ένταση της φλεγμονής στο σώμα.

Κανέλα

Ταιριάζει υπέροχα σε ροφήματα, σάλτσες αλλά και στα δημητριακά. Η κανέλα δρα ενάντια σε ιούς, βακτήρια και μύκητες, και παράλληλα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Καρπούζι

Το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο παρέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α αλλά και λυκοπένιο, συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Στρείδια

Είναι κυρίως γνωστά για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες λόγω του ψευδαργύρου που περιέχουν, όμως το ίδιο συστατικό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο και για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μανιτάρια

Μυρωδάτο και σχεδόν με μηδενικές θερμίδες! Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης D, μιας βιταμίνης που συνήθως μας λείπει τον χειμώνα, καθώς ο οργανισμός μας τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο.

Φροντίζοντας τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό μας

Κάτω από την πίεση του άγχους της καθημερινότητας, συχνά ενδίδουμε σε κακές ­συνήθειες όπως: κάπνισμα, ξενύχτι, καφέδες, αλκοόλ, κακή διατροφή.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες επιδρά αρνητικά στο σώμα μας και μειώνει την απόδοσή του. Το «κόλπο» είναι να μάθουμε να του παρέχουμε τα «καύσιμα» που χρειάζεται. Αν του «φερθούμε σωστά», τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού μας θα ανέβουν, το μυαλό μας θα γίνει πιο «κοφτερό» και το κέφι μας θα ξαναγυρίσει δριμύτερο…

Το «κλειδί» για ενέργεια ολόκληρη την ημέρα, είναι να διατηρήσετε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, γιατί αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ενεργητικοί αισθάνεστε και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διατροφής σας.

Πρωινό, το βασικό ενεργειακό μας γεύμα

Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορρο­πημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του, ενώ επηρεάζει σημαντικά τη γνωσιακή απόδοση και τη διάθεση.

Επιπλέον, άνθρωποι που λαμβάνουν πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη ή άγχος, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία και έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πρωινούς πόνους στην κοιλιά και ζαλάδα. Καθοριστικό, όμως, ρόλο σε όλα αυτά παίζει και η ποιότητα του πρωινού, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε πρωτεΐνες, υδα­τάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο.

Από τη Νίκη Καββαδία, Φαρμακοποιό Mgr.

το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ”Υγεία και Ομορφιά” απο το Pharmacy management https://www.y-o.gr/Magazines/Winter_2019/html5.html?fbclid=IwAR0vPn68ScJOUFhgFAc0kkY4tb0uz50EZFNhsFBVPhX7VrXvXOFbGEvAxWo#page/26

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα