Φροντίδα του δέρματος μετά από χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες.

Φροντίδα του δέρματος μετά από χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο δέρμα κατά τη διάρκεια, αλλά μετά το πέρας τους. Και επειδή η προσωπική φροντίδα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάρρωση, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε την επιδερμίδα

Χημειοθεραπεία

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι το ξηρό δέρμα. Αν το αντιμετωπίζετε, χρησιμοποιήστε ήπια σαπούνια και χλιαρό νερό, ενυδατική και κρέμες με ήπιο pH. Αποφύγετε τις κρέμες με ορμόνες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν κακό στο δέρμα σας.

Δώστε ιδιαίτερη, μάλιστα, προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Πολλές κρέμες μπορεί να το περιέχουν ήδη, αλλά το αντηλιακό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Μία ακόμα παρενέργεια της χημειοθεραπείας είναι ότι μπορεί να αλλάξει το χρώμα το δέρματός σας σε περιοχές, συνεπώς – αν χρησιμοποιείτε μακιγιάζ – μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές.

Ακτινοθεραπεία

Μπορεί να παρατηρήσετε ερεθισμούς στο δέρμα, βραχύβιες αλλαγές στο χρώμα ή ενοχλήσεις. Αν νιώσετε φαγούρα στην περιοχή της θεραπείας, ενημερώστε τον γιατρό σας άμεσα, και μην ξύνετε την περιοχή. Πολλά προϊόντα μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό, οπότε μην χρησιμοποιείτε κρέμες και υλικά που δεν σας έχει προτείνει ο γιατρός σας.

Αποφύγετε τα προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν αρώματα ή μέταλλα, όπως το αλουμίνιο. Προσπαθήστε να μην εκθέτετε στον ήλιο τις περιοχές της θεραπείας. Μην τοποθετείτε αντηλιακό στις περιοχές της θεραπείας και χρησιμοποιήστε ρούχα για να τις καλύψετε. Αν δέχεστε ακτινοβολία στο στήθος, ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας προτείνει να φοράτε βαμβακερό σουτιέν, χωρίς σύρμα. Τέλος, μην ξυρίζετε τις περιοχές της θεραπείας, καθώς μπορεί να ερεθιστεί το δέρμα.

Φροντίδα της περιοχής της θεραπείας

Το δέρμα στην περιοχή της θεραπείας μπορεί να γίνει αρκετά ευαίσθητο και ευερέθιστο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

· Καθαρίζετε απαλά την περιοχή με ζεστό νερό και ελαφρό σαπούνι χωρίς άρωμα.

· Ξεπλένετε καλά μετά το πλύσιμο.

· Στεγνώνετε απαλά το δέρμα με ελαφρά κτυπηματάκια,

αντί να το τρίβετε.

· Κάντε σύντομα, χλιαρά ή δροσερά μπάνια και ντους.

· Δοκιμάστε μπάνια με αλατόνερο αν το δέρμα σας έχει φαγούρα.

· Ενυδατώνετε το δέρμα στην περιοχή της θεραπείας χρησιμοποιώντας προϊόντα που συνιστούνται από την ομάδα θεραπείας σας.

· Αρχίστε την ενυδάτωση από την πρώτη μέρα της θεραπείας, και βάζετε ενυδατικό τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

· Προσπαθήστε ν’ αφήνετε το ενυδατικό στο ψυγείο για να ανακουφίζεται το δέρμα.

· Μη βάζετε στο δέρμα σας προϊόντα καθαρισμού ή ενυδατικά μέσα σε δύο ώρες πριν από τη θεραπεία.

Υπάρχουν προϊόντα που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στην περιοχή;

Ορισμένα προϊόντα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε δερματική βλάβη χειρότερη αν τα χρησιμοποιείτε ενώ κάνετε ακτινοθεραπεία.

Αυτά περιλαμβάνουν:

• αποσμητικά που περιέχουν αλουμίνιο

• ταλκ σε σκόνη

• κολόνια μετά το ξύρισμα

• μέικαπ

• επιδέσμους και κρέμες που περιέχουν μέταλλα ή πετρέλαιο

• αντηλιακό

Μιλήστε με την ομάδα θεραπείας σας αν δεν είστε βέβαιος/α κατά πόσον είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Πιθανόν να μπορείτε να χρησιμοποιείτε ξανά μερικά από αυτά τα προϊόντα όταν θα έχει τελειώσει η θεραπεία σας.

Υπάρχει τίποτε άλλο που θα πρέπει να αποφεύγουμε;

• να χρησιμοποιείτε κολλητική ταινία (όπως με τους επιδέσμους)

• να αφήνετε την περιοχή να γίνεται πολύ ζεστή ή κρύα (π.χ. ζεστά ή κρύα επιθέματα)

Τι θα πρέπει να κάνω μετά την ακτινοθεραπεία;

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να φροντίζετε το δέρμα σας ενώ επουλώνεται.

• Αν η περιοχή είναι ξηρή, κόκκινη ή έχει φαγούρα και το δέρμα σας δεν έχει ανοιχτές πληγές, εξακολουθήστε να βάζετε ενυδατικό αρκετές φορές την ημέρα μέχρι να επουλωθεί.

• Αν το δέρμα σας έχει ανοιχτές πληγές και υπάρχουν υγρά τμήματα, η ομάδα θεραπείας σας θα σας συμβουλεύσει πώς να φροντίσετε την επηρεασμένη περιοχή.

Τι γίνεται όταν είμαι σε εξωτερικούς χώρους;

Θα πρέπει να προστατεύετε τον εαυτό σας από τον ήλιο κατά και μετά από τη θεραπεία σας.

• Φοράτε καπέλο.

• Φοράτε χαλαρά, βαμβακερά ενδύματα.

• Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με παράγοντα υψηλής προστασίας (αλλά μην το χρησιμοποιείτε στην περιοχή της θεραπείας κατά τη διάρκεια της θεραπείας)

• Προσπαθείτε να μένετε στη σκιά.

Οι περιοχές του δέρματός σας που αντιδρούν κατά την ακτινοθεραπεία θα είναι πάντα πιο ευαίσθητες και σε κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο ακόμα και όταν η θεραπεία σας έχει τελειώσει. Θα χρειάζεται πάντα να τις προστατεύετε από τον ήλιο.

Στην περιοχή του σώματός σας που λαμβάνει την ακτινοβολία, θα πρέπει να αποφεύγετε:

· να τρίβετε το δέρμα

· να φοράτε εφαρμοστά ρούχα

· να ξυρίζεστε με λεπίδα (χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ξυριστική μηχανή)

· να χρησιμοποιείτε κερί ή κρέμες αποτρίχωσης

· να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε έμπλαστρα

(συμπεριλαμβανομένων εμπλάστρων πόνου)

Σε όποια θεραπεία για τον καρκίνο κι αν υποβάλλεστε, οι επιπτώσεις στο δέρμα μπορεί να είναι επώδυνες. Μπορεί το δέρμα σας να παρουσιάζει αίσθηση δυσφορίας, να είναι τραχύ στο άγγιγμα, να νιώθετε να σας τραβάει, να σας τρώει, ή ακόμα και να ξεφλουδίζει, ιδίως στα άκρα του σώματός σας. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα σημάδια αυτά και να προσφέρετε στο δέρμα σας βέλτιστη προστασία και άνεση, εφαρμόζοντας, για παράδειγμα, γενναιόδωρη ποσότητα ενυδατικών κρεμών ή βαλσάμων, καθώς και προϊόντα περιποίησης κατάλληλα για το ευαίσθητο και ευάλωτο δέρμα.

Πώς να καθαρίσετε και να ενυδατώσετε το πρόσωπό σας

Πρωινή ρουτίνα:

το καθημερινό πρόγραμμα για το πρόσωπό σας

1.Καθαρίστε το δέρμα σας

2. Προετοιμάστε το δέρμα σας

3.Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα

4. Εφαρμόστε μια αντηλιακή κρέμα υψηλής προστασίας

Βραδινή ρουτίνα:

το καθημερινό πρόγραμμα για το πρόσωπό σας

  1. Καθαρίστε το δέρμα σας

2. Προετοιμάστε το δέρμα σας με έναν όρο

3. Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα

4. Αναζωογονήστε την περιοχή των ματιών κάνοντας ελαφρύ μασάζ

Πώς να καθαρίσετε το πρόσωπό σας

Το δέρμα του προσώπου σας εκτίθεται καθημερινά στις ακτίνες UV, τη ρύπανση και κάθε είδους επιθετικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύει ρύπους και να ιδρώνει ταχύτερα από ό,τι το υπόλοιπο σώμα σας. Για να το διατηρήσετε υγιές, ξεκινήστε με έναν προσεκτικό καθαρισμό, πρωί και βράδυ, με ένα ήπιο, υποαλλεργικό προϊόν καθαρισμού, κλινικά ελεγμένο από δερματολόγους.

Αφήστε στην άκρη τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ που είναι πολύ σκληρά για το δέρμα, καθώς και τα σαπούνια που προκαλούν ξηρότητα, τις τονωτικές λοσιόν με αλκοόλη και ορισμένα αιθέρια έλαια.

Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε κάποιο γαλάκτωμα καθαρισμού. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στο μέτωπο, τη μύτη, τα μάγουλα, το πηγούνι και τον λαιμό. Κάντε απαλό μασάζ με τα δάχτυλά σας, με μικρές κυκλικές κινήσεις. Έπειτα, σκουπίστε με λίγο

βαμβάκι ή με ένα χαρτομάντηλο (χωρίς άρωμα), ή με μια γάζα εμποτισμένη με ιαματικό νερό ώστε να αποφύγετε την επαφή με το σκληρό νερό της βρύσης.

Πώς να καθαρίσετε το σώμα σας

Αντί για το συνηθισμένο σας αφροντούς χωρίς άρωμα, ή έλαια καθαρισμού χωρίς άρωμα. Ξεβγάλτε καλά, κατά προτίμηση με χλιαρό νερό που είναι πιο ήπιο, και στεγνώστε σφουγγίζοντας απαλά με μια μαλακή πετσέτα.

Προτιμήστε τα γρήγορα ντους αντί για τα μακράς διάρκειας ζεστά μπάνια για να μην ερεθιστεί το δέρμα σας.

Προτιμήστε τα γρήγορα ντους αντί για τα μακράς διάρκειας ζεστά μπάνια για να μην ερεθιστεί το δέρμα σας.

Πλύνετε τα ρούχα σας με υποαλλεργικό απορρυπαντικό πλυντηρίου χωρίς άρωμα, για να μην ερεθιστεί περαιτέρω το ευάλωτο δέρμα σας.

Πώς να ενυδατώσετε το πρόσωπό σας

Είναι καλό, σε καθημερινή βάση, να προσφέρετε ενυδάτωση ή θρέψη σε κάθε περιοχή του προσώπου σας με συγκεκριμένα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Χρησιμοποιήστε ένα εξειδικευμένο προϊόν περιποίησης για το ευαίσθητο περίγραμμα των ματιών. Επίσης, να προστατεύετε τακτικά τα χείλη σας με ένα ενυδατικό βάλσαμο.

Μία φορά την εβδομάδα, βάλτε μια ενυδατική μάσκα προσώπου για 30 λεπτά που θα σας ανακουφίσει από την αίσθηση τραβήγματος και θα δώσει λάμψη στο δέρμα σας.

Μπορείτε επίσης να φυλάσσετε το προϊόν περιποίησης των ματιών στο ψυγείο, για μια δροσιστική λύση ενάντια στο πρήξιμο.

Πώς να ενυδατώσετε το σώμα σας

Μετά το ντους, αντί για τρίψιμο, στεγνώστε το σώμα σας σφουγγίζοντας απαλά με μια μαλακή πετσέτα ή φορώντας ένα μπουρνούζι.

Ενυδατώστε το σώμα σας καθημερινά με ένα ενυδατικό βαλσαμό αναπλήρωσης των λιπιδίων,Είναι προτιμότερο να το εφαρμόζετε από κάτω προς τα πάνω.

Αν είστε γυναίκα, μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον λαιμό και το ντεκολτέ σας.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή κρέμα ή βάλσαμο

Επιλέξτε μια υποαλλεργική ενυδατική κρέμα ή βάλσαμο που έχει σχεδιαστεί για το ευαίσθητο, ατοπικό ή δυσανεκτικό δέρμα και έχει ευχάριστη και απαλή υφή.

Όσον αφορά τη σύνθεση της κρέμας ή του βαλσάμου, θα πρέπει τα συστατικά να έχουν δομές παρόμοιες με εκείνες των φυσικών ελαίων της κεράτινης στιβάδας (βούτυρο καριτέ, κεραμίδια, κλπ.). Όσο πιο λίγα συστατικά, τόσο το καλύτερο!

Και προσοχή: αν έχετε καρκίνο του μαστού, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κρέμες βασισμένες σε ορμόνες.

Αν υποβάλλεστε σε ακτινοθεραπεία

Το δέρμα σας θα πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό κατά τη συνεδρία, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να μην εφαρμόζετε κάποια κρέμα στην περιοχή που θα δεχτεί την ακτινοβολία πριν τη συνεδρία.

Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εξειδικευμένη ενυδατική κρέμα αμέσως μετά τη συνεδρία (κι αν την φυλάσσετε στο ψυγείο, θα απολαύσετε τη δροσιστική δράση της). Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας ποια προϊόντα μπορείτε να εφαρμόζετε στις περιοχές ακτινοβόλησης.

Αν το δέρμα σας παρουσιάζει φούντωμα ή ερυθρότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι ιαματικού νερού αμέσως μετά τη συνεδρία. Κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα, προσφέρει καταπράυνση, ανακούφιση και απαλότητα. Κυκλοφορεί και σε μίνι συσκευασίες, για να το έχετε πάντα μαζί σας και να μπορείτε να απαλλαγείτε άμεσα από τυχόν φουντώματα!

ΤΙP+: Προσοχή στα αρωματισμένα προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν αλκοόλη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό. Επίσης, τα αιθέρια έλαια θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια των θεραπειών

Νίκη Καββαδία

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα